tisdag 20 juli 2010

bak och fisk dag;D

väringen;Dväringen;Den gladlova;Dstorfiskaren Tilda och stolta pappan;Dstor fiskaren william
                                                              mina otroligt goda bröd;D:D




Recept: Vitt matbröd

Grundrecept för vitt matbröd. Degvätskan kan varieras. Mjölk, filmjölk eller vatten fungerar. Mjölk ger mindre porer i brödet men bättre färg på brödet. Vatten ger storporigt bröd som inte lika lätt blir gyllenbrunt vid bak.



0,5 dl olja (eller 50 g smält margarin)

5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst

1 tsk salt

2 tsk socker

ca 1,3 liter vetemjöl/ 1 liter vetemjöl och 3 dl rågsikt



Pensling: vatten



1. Blanda fett och mjölk/vatten och värm till fingerljummet.



2. Lös upp jästen i lite av degspadet.



3. Tillsätt resten av degspadet, salt och socker.



4. Rör i större delen av mjölet (spara 2-3 dl till utbaket) och arbeta degen i bunken till den blir smidig och släpper kanterna.



5. Jäs degen i bunken i ca 30 min (till dubbel storlek)



6. Stjälp upp degen på bakbord och forma till bröd, bullar eller gifflar.



Långfranska (2 stk): Jäs på plåt i ca 30 min. Pensla eventuellt med ägg och strö på vallmofrö. Grädda sedan i nederdelen av ugnen i 200-225 grader ca 30 min.

Frukostbullar (ca 20 st): Jäs på plåt i 20-30 min. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader 8-10 minuter. (Håll koll på att du inte får för mycket färg på bullarna) (blev 40 små!)



Av detta recept kan du också göra: hamburgerbröd, korvbröd, gifflar, kuvertbröd eller pain riche.

mmmmmm dom vart jätte goda!!!!!  

2 kommentarer:

Unknown sa...

Stolta fiskare och duktig bagerska. Du gillar att baka du! Ser fram emot provsmak när det blir födelsedagskalas i slutet av juli. Kram

Marika sa...

Har precis ätit upp tre av dina gudomliga frukostbullar till frukost medans du ligger och nassar i sängen. :-) (TIlda åt 4)